Varkenswangetjes

Iedereen heeft zo ongetwijfeld zijn voorkeur betreffende supermarkt. Er zijn er onder ons die zweren bij de Colruyt Alles voor de laagste prijzen, Carrefour Alles wordt mogelijk, Delhaize Zoveel meer voor je geld, AH, Aldi, Lidl, …

Ik beken: Ik ben een Delhaize madam. De Carrefour kan me niet bekoren en de Colruyt nog vele minder. Winkelen moet als het effe kan een gezellige bedoening zijn. Colruyt en Carrefour hebben héél dringend nood aan een interieur stylist om de boel wat warmer te maken, zeker de eerstgenoemde heeft naar mijn bescheiden mening alles van een magazijn en niets van een winkel behalve de kassa’s en de karretjes, blèh, en geen muntje moeten opsnorren om het karretje aan de praat te krijgen geeft mij niet die extra motivatie om toch de centjes bij hen te spenderen.

En, en plus, als ik inkopen doe wil ik niet om de 5′ een stem door de luidsprekers horen schallen met de boodschap dat heel het team ons allen een heel gelukkig nieuwjaar wenst en ons bedankt voor de bewezen loyaliteit! (Carrefour dus) A. Ik ben niet doof en ik onthoud wel nog langer dan 10 minuten en B. ik ben helemaal geen loyale klant, ik ben hier omdat ik in verschrikkelijk tijdsgebrek zit en jij op de weg lag en ik van lieverlee dan toch maar de knop omdraaide en mijn wagen jullie parking op zwierde en daar ondertussen al dik, dik, DIK spijt van heb want zonder oordoppen word ik zot van ulle geblaat in stereo! Zo, voila, dat moest er effe uit. Merci voor het luisterend oor.

Soit, ik ben aan ‘t afdwalen, terug naar de kern van het verhaal.

Vorig zaterdag kuierde ik dus op mijn gemak door mijn geliefde Delhaize. Mr. Cute was mee om het karretje te duwen en de kassierster te betalen, perfecter kon dus niet. Geloof het of niet, maar aan de vleesafdeling wou ik spontaan een vreugdedanske maken. Toch maar niet gedaan, standing nietwaar. ;)
Mijn vreugde betrof 4 pakskes gevuld met nog te stoven varkenswangetjes. Had er al veel van gehoord: op o.a. Njam-tv, en in Luxemburg stond het eens op de menu in het hotel waar Mr. Cute logeerde. (pietzakske hé) Zijn beoordeling: zéér lekker! Terug thuis kon hij er maar niet over zwijgen.
Ze hadden wel de weg naar de supermarkten nog niet gevonden en bij de slager vergat ik er altijd naar te vragen. Tot deze gezegende zaterdag. En maar 10 euri-tjes de kilo? Leuk detail! In geen tijd waren de pakskes naar de kar verhuisd.

Op de dag des Heren vlogen de lieverdjes in de pot. Ondergetekende koos voor de slooooow cooking versie. En, eerlijk waar, in alle bescheidenheid (ik zou niet anders durven) kan ik julie melden: ZEER geslaagd, zooooo sappig en zacht, een ware streling voor tong en gehemelte en omdat ik in een extra goede mood ben offreer ik jullie gratis en voor nikske het gebezigde recept:

Varkenswangetjes

 Benodigdheden:

1,200 gr varkenswangetjes (dat was de hoeveelheid dat ik mee had)
2 uien, fijngesnipperd
1 glas water
1 flesje donkere Leffe
Tijm
2 opgehoopte eetlepels bloem
2 grote of 3 kleine laurierblaadjes
Goeie snuif gerookt paprikapoeder
Anderhalve eetlepel vleesbouillon
3 eetlepels niet geraffineerde suiker (heb deze x kokossuiker gebruikt)
Roux of maïzena

Oven voorverwarmen op 130°

Varkenswangetjes3

 1. Varkenswangetjes in braadpan goed aanstoven in een goeie klot boerenboter.
 2. In andere pot (die je gaat gebruiken om in de oven te zetten) in beetje boter de gesnipperde uitjes glazig stoven.
 3. De aangebrade varkenswangetjes bij de uien in de pot voegen.
 4. De bloem over het vlees strooien en alles eens goed dooreen roeren zodat de vetstof en de bloem zich kunnen hechten.
 5. Glas water in de braadpan laten verhitten, aanbaksel losroeren en dat alles ook in de pot gieten.
 6. Flesje Leffe, bouillon (naar smaak), suiker, tijm en laurier toevoegen.
 7. Nog even op het vuur houden tot het vocht begint te pruttelen en dan mag de pot naar de oven verhuizen.
 8. Laat 3 uurtjes stoven in de oven op 130°, hou de deksel op de pot.
 9. Dan de saus overgieten naar sauspan en met roux of maïzena verder op juiste dikte brengen.
 10. Als de saus af is ze weer herenigen met de wangetjes.
 11. Serveren, verken met je neus het Hallelujah-aroma en begin te smullen. Bon appetit!

Varkenswangetjes4

PS: De slow cooking is een extra garantie dat het vlees extra sappig blijft. En ‘t is ook makkelijk: je hebt er 3u gewoon geen omkijken naar.

Het is dus qua smaak een luxe-stoofvlees. Ik ben volledig verkocht. Probeer tegenwoordig nog maar eens een lekkere stoofvlees te maken. Overal staat ‘mager’ op, garantie voor taai een droog. Gisteren nog een lading gemaakt die nu in porties verpakt in de diepvries ligt en op tijd en stond de kotters in Leuven zal verblijden.

9 Responses to “Varkenswangetjes”

Read below or add a comment...

 1. Mr. Cute says:

  Normaal dat die tongstrelend zijn. Die hadden in hun leven dan ook al veel de tong gestreeld… X

 2. Als je nog eens varkenswangetjes tegenkomt in de Delhaize (Maar die uit de Colruyt zijn groter), dan kan je deze klassieker eens proberen: http://www.biodiversetuin.blogspot.be/2011/10/pastinaak-en-varkenswangetjes-in.html ;-)

 3. Ik ben dan weer een Carrefour madam :-), maar puur uit luiheid :-) :-), hij is het kortstbij,……Delhaize is voor de weekinkopen, omdat hij vlakbij mijn werk is,……ingewikkeld hé. Ik ben zelf niet echt fan van wangetjes,…;maar dat zit echt wel in mijn hoofd :-) ik beken :-)

 4. Brubeck says:

  Ook wij zijn Delhaize-gangers, hoewel de Ca en Co in de buurt zijn. Alleen ligt de deleis iets dichter, is het inderdaad gezellig (ach, wat heet gezellig) winkelen. Maar daar speelt de Colruyt vooral op: zo weinig mogelijk opsmuk in de winkels en de prijzen laag/lager houden. Het recept is gekopieerd en zal een dezer ook eens ter uitvoering gebracht worden.

 5. Evita says:

  Nog nooit gegeten, maar de foto’s zien er smakelijk uit!
  Trouwens: ik heb in een Delhaize gewerkt en daar speelde ook om het kwartier een bandje met “prettige feestdagen” en “wij zijn uitzonderlijk open op…” Als je dat als klant al irritant vindt, kan je al raden wat ik er van werkneemster van vond zeker? ;-)

  • Diedelie says:

   Ge wilt niet weten hoeveel medelijden ik die periodes heb met het personeel vand dienst, ik zou ZOT worden. ;)

Een reactie? Fijn!

*