Nieuw leven in de keuken.

In harmonie met de maan.

Twee jaar terug had ik me al eens verdiept in bovenstaand boek dat uitlegt hoe de stand van de maan van invloed is op het leven op aarde waar het eb/vloed-effect maar een fractie van is. Van generatie op generatie overgeleverde kennis over de effecten van de maanstand op het leven van alledag werd geïnventariseerd en op schrift gesteld: van geneeskunde en gezondheid via voeding en huishouding tot tuin- en akkerbouw. Het intrigreerde me. En dat is zacht uitgedrukt.

Vorig jaar. Heerlijk op vakantie in Donnazac en omstreken in de Tarnstreek. Een grote biowinkel Bioazur in Gaillac, die moeten we bezocht hebben. En wat ligt daar in de rekken: Un calendrier lunaire 2014. Meepakken! (uiteraard via de kassa)

Op de terugweg van deze zaligdoende streek stoppen we op de autosnelweg om bij te tanken, zowel voor de wagen als onszelf. En wat ligt er daar in de rekken? Ook ‘Un calendrier lunaire 2014′, een andere uitgave die bij nader onderzoek er nog duidelijker en practischer uitziet. Meepakken! Is het fenomeen bij de Fransen dan zo bekend? Soit, 2014 wordt het experimentele jaar van het ‘lunaire moestuinieren’ ten huize van. Ben zo benieuwd.

Calendrier lunaire

Ondertussen hebben we al een stukje weg afgelegd in 2014 en wordt het stilletjesaan tijd om wat schot te brengen in de zaak. Zakjes vol zaaigoed wachten op een bedje grond. Tomaatjes en paprika mogen rustig al gezaaid. Maar wat zegt de maankalender over het ideale tijdstip?

Donderdag, 6 februari, krijgt een 3sterrenvermelding voor de vruchtplanten.
Maandag en dinsdag, 10&11 februari, voor de bloemachtigen.
Maandag t.e.m. woensdag, 17-19 februari, voor de wortelgroenten.
Zaterdag tot maandagmiddag, 22-24 februari, voor de bladgroenten.

Nu wil het toeval dat ik me vorige donderdag in mijn enthousiasme een beetje vergist heb (ben mens hé) en dus ook de artisjok en echinacea gezaaid heb, een paar dagen te vroeg dus. Gelukkig heb ik nog meer dan zaad genoeg dus ga ik netjes volgens het boekje nog tweede lading zaaien. Zo hebben we ineens wat vergelijkingsmateriaal.

Bij deze is het seizoen dus officieel gestart:

Zaailingen keuken

Voor de geïnteresseerden: Op het internet kan je de uitleg ook vinden, zoals hier, hier, hier, hier én hier. (franse sites) Voor de volgende maanden tik je op die pagina’s gewoon ‘calendrier luniare’ in het zoekvenstertje en kan je op de maand klikken. Het was voor mij eerst even aanpassen aan de voor mij nog wat onbekende tuinvocabulaire, maar dat kwam redelijk snel in de sjakosj.

 

13 Responses to “Nieuw leven in de keuken.”

Read below or add a comment...

 1. Regina says:

  Ik had er nooit van gehoord: het verband van de maanstand en het groeien van gewassen. Maar wel interessant. Ik hoop dat je veel plezier van je plantjes gaat krijgen!

 2. Brubeck says:

  Er zijn twee kanten aan mij als ik dit lees: enerzijds ben ik te nuchter voor zoiets maar anderzijds besef ik dat er meer is dan wat wij kennen en weten, in dit universum. Het is zoals met die boerewijsheden rond het weer. Ben trouwens onder de indruk van de zaaibakken. :-)

  • Diedelie says:

   Ik heb iets met de maan, Brubeck, al sinds ik als kind ontdekte dat de nachten dat ik totaal niet kon slapen en dan maar door het raam ging turen het me ineens opviel dat het dan altijd volle maan was. En idd, die boerenwijsheden, hé…
   Afijn, de tijd zal het uitwijzen. ;)
   Mercikes! Er staan er nog zo twee klaar om bezaaid te worden.

   • Nachtbraker says:

    Ik heb een opleiding genoten als wetenschapper en as such geloof ik niet, of ben ik heel voorzichtig, in het navolgen van wat ik dan klasseer onder “pseudo-science”. Maar hetgeen je hier omschrijft, nachten dat je niet kunt slapen terwijl het volle maan is, dat heb ik dus ook…

    • Diedelie says:

     Weet je, Nachtbraker, mijn redeneren gaat als volgt: als de maan tonnen water (zee) in beweging krijgt, dan moet er op de één of andere manier ook invloed zijn op de ‘sappen’ in mens, dier en plant.

     Daarnaast heb ik vorige zomer een artikel in Landleven gelezen waar (effe opgezocht) Gertie Vink en Harrie Gerrits van de Bourgondische Tuin in Sint Anthonis al verscheidene jaren tuinieren aan de hand van de kalender met een veel overvloediger oogst dan vroeger en buren die hun meer en meer om advies komen vragen. Dus dacht ik: awel, dat wil ik ook wel eens uittesten sé. ;)

     Daarbij, hier ook een wetenschapper in huis die het project met argusogen volgt, haha.

 3. Ha, ik geloof er in! Denk je dat onze voorouders achterlijk waren? En dat de Maya’s de sterrenkunde zomaar voor de lol bestudeerden? Ik voorspel je een goed moestuinjaar “D
  liefs Kakel

 4. HansDeZwans says:

  Daar schuilt wel waarheid in wat je hier schrijft in je reactie over de maan die de zee in beweging brengt. Ik kan tegenwoordig alleen maar slapen als ik slaappillen neem.

Een reactie? Fijn!

*