Challenge 9/52

Windturbines.

Sinds kort is ons grondgebied er twee rijker. Strakke design windmolens. Hou niet zo van design. Geef mij maar een leuke rustieke windmolen. Maar ne mens moet noodgedwongen met zijn tijd mee en lijkt me nog iets leuks voor de Challenge. Dus de wagen in en op weg:

Windturbine3 Wist je dat…

 • Het windturbinepark op de Oostelijke dam in Zeebrugge het eerste (°1986) in België en één van de eerste in Europa was? De eersten zijn al een eind vervangen en op de tweedehandsmarkt gesmeten.
 • De beestjes in de jaren 80 ongeveer 15 meter hoog waren, midden jaren 1990 ze al een hoogte van 50 meter hadden en tegenwoordig deze gemiddeld 100 meter hoog zijn? In de toekomst zullen ze naar verwachting van 150 tot 200 meter hoog gaan meten. Het gaat vooruit.
 • In het Deense Osterild de turbine met de langste rotorbladen staat? Ze zijn 75m lang en uit één stuk gegoten ten huize Siemens. Deze offshore turbine zelf is 116m hoog.
 • Windturbines ook in brand kunnen vliegen? In oktober vorig jaar hebben twee monteurs in Ooltgensplaat (NL) er hun leven bij ingeschoten.
 • Er in zee voor Oostende deze maand de langste windmolen ter wereld geïnstalleerd wordt, maar liefst 186m hoog (denk aan een appartement met 50 verdiepingen)?
 • Elke windmolen voor 2 arbeidsplaatsen zorgt?
 • Die dingen serieus lawaai maken als ze in volle actie zijn? Je zal er maar één in je achtertuin hebben, horreur.

Windturbine1

 

Windturbine2

 

Windturbine

 

10 Responses to “Challenge 9/52”

Read below or add a comment...

 1. Nachtbraker says:

  Weet ook dat windmolens een zware impact kunnen hebben (in negatieve zin dan) op migrerende vogels die in de wieken terechtkomen… Groene energie is dus niet altijd even groen als ze eruit ziet…

  • Diedelie says:

   I know, op de ene plaats is het al erger dan de andere.
   En blijkbaar is het gebruikte materiaal helemaal niet recyclagevriendelijk…

   • bentenge says:

    Het materiaal in inderdaad thermohardend composiet. Totaal niet recycleerbaar, ook geen beetje.
    Nu ja, we krijgen er binnenkort 4 te zien vanuit onze tuin. Ze gaan op zo’n 800meter staan in vogelvlucht. Als ze omvallen liggen ze als het ware in onze tuin.

    • Diedelie says:

     Ik zou dat toch eens heel precies gaan nameten mocht ik jou zijn, effe checken dat ie dan niet in je slaapkamer belandt… ;)

 2. Regina says:

  Ik vind ze meestal oerlelijk. Een enkele keer staat de zon zo dat ik ze ineens in het landschap vind passen. Maar meestal is dat maar voor heel eventjes. Origineel onderwerp is dit wel :)

  • Diedelie says:

   Ja, zo’n groepje in zee vind ik heel uitzonderlijk wel iets hebben, hangt van mijn bui af, haha. Doorgaans vind ik het een archielelijke landschapsvervuiler.

 3. Brubeck says:

  Verdorie, ik had ook het idee om me eens onder zo’n ding te zetten en er foto’s van te maken. Zeker nu ze er hier een 8-tal op een rij geplaatst hebben; Misschien dan voor binnen een paar weken. :-)

 4. Fresco says:

  Ben ik dan de enige die die windmolens wel mooi vind?

Een reactie? Fijn!

*